SZENTENDREI HÍRHATÁR - Idegméregtől finomak az ételek?

SZENTENDREI HÍRHATÁR
   
 2024.04.26.
 Péntek
Ma Ervin napja van.
Holnap Zita napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 08. 16. 20:21     


Idegméregtől finomak az ételek?
„Kínai étterem szindróma”: a kínai konyha elterjedésével jelent meg ez az új "betegség", amelynek tünetei sokszor allergiás reakcióra utalnak.

„Kínai étterem szindróma”: a kínai konyha elterjedésével jelent meg ez az új "betegség",  amelynek tünetei sokszor allergiás reakcióra utalnak.


Az (E-621), azaz a nátrium-glutamát hatása az idegrendszerre

 

A nátrium-glutamát egy elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége az, hogy íztelen. Attól lesz ízfokozó, hogy az ízlelőbimbókat stimulálja. Tehát nem az ételre, hanem az agyra hat. Szépséghibája, hogy a finom íz mellé esetleg fizikai tüneteket is kap a fogyasztó.

 

A japánok évezredek óta használták a tengeri hínárt, de 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta az ebben található ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát, amelynek Na-glutamátként való forgalmazására Dr Ikeda céget alapított. Egy idő után a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, könnyen oldódó kristályos por az íztelen ételek „feljavítására”. Az élelmiszeripar pedig kihasználta a lehetőséget és a költségcsökkentés reményében használni kezdte komolyabb vizsgálat nélkül.

 

A 70-es években terjedni kezdett a gyorsétkeztetés, és ekkor a Na-glutamát használata is óriási növekedésnek indult. Ma már szinte minden élelmiszerben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, a gyorséttermi ételek legalább 90%-ban nagy mennyiségben van jelen, a levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszersók, fagyasztott ételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonyaszirmok, és sok más étel nélkülözhetetlen alkotóeleme lett. Ráadásul akár függőséget is okozhat.
 

Mi a legnagyobb gond?

 

A Na-glutamát neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkreteheti az agysejteket és az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. Okozhat például migrénes fejfájást, hányingert, hányást, hasmenést, asztmás rohamokat, egyensúlyzavarokat, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, gyerekeknél viselkedési zavarokat. Lehetnek allergiás tünetek is, mint a bőrpír, orrfolyás, vagy kiütések. Az egyéni érzékenységtől függően van, hogy azonnali reakciót vált ki, máskor „csak” felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, mert náluk a mérgező anyagok könnyebben utat találnak az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát olyan idegi elváltozásokat is okoz, mint például a Parkinson-, vagy Alzheimer -kór. Káros hatásáról már 1968-ban is jelent meg cikk egy neves amerikai orvosi lapban, azóta is több kísérlet bizonyította, hogy sejtméreg.

 

Ingerületátvivő aminosav, amelynek az agyi neuronok közötti információ-átvitelben van szerepe. Ma már az is ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak, (pl mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint fej és nyaki tumorok), is vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, akkor sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, sőt, a szokásos kezelési eljárásokat is megzavarják.


A profitéhségnek köszönhetően könnyen söpörték szőnyeg alá a kutatási eredményeket. Az FAO és az EU szakértői sokáig elbagatellizálták a jelenséget azzal, hogy nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára. Az ízfokozók újabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, és egészségkárosító hatású adalékanyag. Nem tűnik azonban könnyen el az élelmiszerekből, ezért kell mindig figyelni az összetevőkre!

 

Mivel már sokan tisztában vannak káros hatásával, a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevői között.


Ha a következő adalékanyagok valamelyike szerepel egy termékben összetevői között, jobb ha nem vásárolják meg, mert biztosan glutamátot tartalmaz!

E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje. 


Forrás, fotó: bocsiviki.hu

 


További hírek

  Nehogy tragikus hős legyen
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport