|
|
|
Tweet |
|
|
|
„Kínai étterem szindróma”: a kínai konyha elterjedésével jelent meg ez az új "betegség", amelynek tünetei sokszor allergiás reakcióra utalnak.
A nátrium-glutamát egy elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége az, hogy íztelen. Attól lesz ízfokozó, hogy az ízlelőbimbókat stimulálja. Tehát nem az ételre, hanem az agyra hat. Szépséghibája, hogy a finom íz mellé esetleg fizikai tüneteket is kap a fogyasztó.
A japánok évezredek óta használták a tengeri hínárt, de 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta az ebben található ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát, amelynek Na-glutamátként való forgalmazására Dr Ikeda céget alapított. Egy idő után a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, könnyen oldódó kristályos por az íztelen ételek „feljavítására”. Az élelmiszeripar pedig kihasználta a lehetőséget és a költségcsökkentés reményében használni kezdte komolyabb vizsgálat nélkül.
A 70-es években terjedni kezdett a gyorsétkeztetés, és ekkor a Na-glutamát használata is óriási növekedésnek indult. Ma már szinte minden élelmiszerben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, a gyorséttermi ételek legalább 90%-ban nagy mennyiségben van jelen, a levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszersók, fagyasztott ételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonyaszirmok, és sok más étel nélkülözhetetlen alkotóeleme lett. Ráadásul akár függőséget is okozhat. Mi a legnagyobb gond?
A Na-glutamát neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkreteheti az agysejteket és az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. Okozhat például migrénes fejfájást, hányingert, hányást, hasmenést, asztmás rohamokat, egyensúlyzavarokat, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, gyerekeknél viselkedési zavarokat. Lehetnek allergiás tünetek is, mint a bőrpír, orrfolyás, vagy kiütések. Az egyéni érzékenységtől függően van, hogy azonnali reakciót vált ki, máskor „csak” felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, mert náluk a mérgező anyagok könnyebben utat találnak az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát olyan idegi elváltozásokat is okoz, mint például a Parkinson-, vagy Alzheimer -kór. Káros hatásáról már 1968-ban is jelent meg cikk egy neves amerikai orvosi lapban, azóta is több kísérlet bizonyította, hogy sejtméreg.
Ingerületátvivő aminosav, amelynek az agyi neuronok közötti információ-átvitelben van szerepe. Ma már az is ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak, (pl mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint fej és nyaki tumorok), is vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, akkor sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, sőt, a szokásos kezelési eljárásokat is megzavarják.
Mivel már sokan tisztában vannak káros hatásával, a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevői között.
E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje. Forrás, fotó: bocsiviki.hu
|
|
|
|