SZENTENDREI HÍRHATÁR - Szentendre rend-trend szeptember

SZENTENDREI HÍRHATÁR
   
 2024.05.30.
 Csütörtök
Ma Zsanett, Janka napja van.
Holnap Angéla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 09. 20. 15:19     


Szentendre rend-trend szeptember
A júliusi és augusztusi kiadvány után szeptemberre is kiadta a Szentendrei Rendőrkapitányság azokat az információkat, amelyekkel Szentendrétől Visegrádig szeretnék tájékoztatni az állampolgárokat.

A júliusi és augusztusi kiadvány után szeptemberre is kiadta a Szentendrei Rendőrkapitányság azokat az információkat, amelyekkel Szentendrétől Visegrádig szeretnék tájékoztatni az állampolgárokat.

 

Vége a nyárnak és a vakációnak, ami egyet jelent a gyermekek számára az iskolakezdés időszakával. Ez azonban nem csak az iskolásoknak, hanem szüleiknek is nagyon fontos esemény. Ezért szeptemberi havi kiadványunkat az iskolakezdéssel és a hozzá kapcsolódó baleset- és bűnmegelőzési tanácsokkal kezdjük. Sajnos számtalan olyan esettel találkoztunk már munkák során, ahol gyermekek estek áldozatul egy-egy bűncselekménynek és sok esetben ezek az iskolán belül történtek. A leggyakoribb, hogy a gyermek értékes, táskában hagyott telefonját, zenelejátszóját tulajdonítják el az üresen, őrizet nélkül hagyott osztályteremből vagy öltözőből. Ennek megelőzése azonban sokféleképpen lehetséges. A legjobb az, ha a gyermekünk egyáltalán nem visz magával az iskolába értékes mobiltelefont, fényképezőgépet vagy zenelejátszót. Ezeket ugyanis nemcsak az iskolán belül vehetik el tőlük, hanem az utcán is hazafelé vagy az iskolába menet. Intő példa erre annak a 13 éves kisfiúnak az esete, akinek kezéből néhány évvel ezelőtt egy szentendrei általános iskola kapuja előtt csavarta ki ismeretlen személy az értékes, újonnan vásárolt mobiltelefonját. Mindez fényes nappal, iskolaidőben történt, mégsem tudta senki megakadályozni, és sajnos az elkövető sem került rendőrkézre. Ha mégis értékes telefonja van a gyermeknek, vagy akár ékszert visel magán, és azt le kell vennie, akkor a legjobb, ha erre az időre odaadja egy tanárnak megőrzésre. Ne hagyják azokat az őrizetlen osztályteremben vagy öltözőben, mivel ez számtalan lehetőséget ad az erre váró elkövetőknek.

 

A kisebbek számára nagyon hasznos lehet, ha megtanítjuk nekik az utakon való átkelés, közlekedés szabályait, mivel iskolakezdés alkalmával ezekre fokozottan kell ügyelni. Ha mégis baleset vagy bűncselekmény áldozatává válna egy gyermek, akkor ismerje a segélyhívószámokat, úgy, mint rendőrség (107), mentők (104) és tűzoltók (105), valamint a saját szülei telefonszámát és esetleg címét. Ezek sokat segítenek a gyermeknek segítőknek és nekünk is.

 

Ezeket a tanácsokat nemcsak papírra vetve igyekszünk átadni Önöknek és a gyermekeiknek, hanem személyesen is, hogy még inkább hasznára váljon a kicsiknek. Ezért tartottunk augusztus 8.–án az óvodásoknak egy bűn- és baleset-megelőzési nyíltnapot. A kicsik részt vehettek biciklivel egy, a részükre kialakított ügyességi pályán, valamint játékos formában tanácsokkal láttuk el őket különféle bűncselekményekkel kapcsolatban. Öröm volt látni, ahogy az előadásokon tátott szájjal hallgatták a történeteket, és amikor kérdéseket tehettek fel, akkor kivétel nélkül minden kéz a magasba lendült. Reméljük, hogy ha egy kicsit is, de ezzel a kicsiken keresztül hozzá tudunk járulni a közrend-és közbiztonság javításához, valamint egy barátságos, segítőkész rendőrségi kép kialakításához.

 

Sajnos ebben a hónapban számtalan baleset történt útjainkon, amelyek bekövetkezése nagyrészt a figyelmetlenséggel és az alkohollal hozhatók összefüggésbe. Ezek közül a legsúlyosabb egy halálos kimenetelű baleset volt, amely 2012. augusztus 05.-én történt a hajnali órákban. A rendelkezésre álló adatok szerint egy személygépkocsi közlekedett Szentendre lakott területén belül, amikor- egyelőre ismeretlen okból- elhagyta az út vonalvezetését és egy kerítésnek csapódott, majd felborult. A baleset következtében az autó egyik utasa, egy 20 éves fiatalember a helyszínen életét vesztette, míg a sofőrt és a másik utasát súlyos sérülésekkel szállították kórházba a mentők. A baleset bekövetkezésében feltehetőleg szerepet játszott az is, hogy a sofőr a balesetet megelőzően alkoholt fogyasztott. Szintén ittas állapotban ült kerékpárra az az osztrák állampolgárságú 44 éves férfi, aki 2012. augusztus 15-én a 11-es főúton - a kerékpárral behajtani tilos tábla ellenére - kerékpározott, majd át szeretett volna menni az út túloldalára. Ekkor azonban nem vette észre a háta mögül érkező, vele azonos irányba közlekedő motorost, ezért egymásnak ütköztek és elestek. A motoros nem sérült meg, a kerékpáros férfi azonban könnyű kar-, illetve fejsérülést szenvedett. Ezért is kérünk mindenkit, hogy fokozott figyelemmel közlekedjen, és ne fogyasszon alkoholt, akár gépkocsit vezet, akár kerékpárra ül. Ezen kívül mindig használják a biztonsági övet és nemcsak elöl, hanem a hátul utazók is. Tartsák be a közlekedési szabályokat és az út-, valamint időjárási viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességüket. Ha kerékpárral közlekednek, viseljenek láthatósági mellényt és bukósisakot.

 

Kérjük Önöket, osszanak meg velünk minden olyan információt, mely a bűncselekmények visszaszorítását, a nyugalom és biztonság erősítését teszi lehetővé. Segítsenek, hogy segíthessünk.

 

Szentendrei Rendőrkapitányság 06-26/310-233,  szentendrerk@pest.police.hu

 

 

 

 


További hírek

  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai szellemfalu
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
2024. 05. 12. 10:08 hirhatar.hu
  Udvaros Dorottyát 22 év után kirúgták a Nemzeti Színházból
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport