SZENTENDREI HÍRHATÁR - Szentendre rend-trend augusztus

SZENTENDREI HÍRHATÁR
   
 2024.06.17.
 Hétfő
Ma Laura napja van.
Holnap Levente napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 08. 08. 10:39     


Szentendre rend-trend augusztus
Júliusban találkozhattunk a Rendőrkapitányság első kiadványával, amelyből megismerhettük a munkájukat. Most az augusztusi tájékoztatót olvashatjuk.

Júliusban találkozhattunk a Rendőrkapitányság első kiadványával, amelyből megismerhettük a munkájukat. Most az augusztusi tájékoztatót olvashatjuk

 

A júliusi kiadványban volt szó azokról az ellopott, nagy értékű gépkocsikról, amelyeket  Pomázon találtak meg. Egy családi ház garázsában állt négy, egyenként 20 000 000 Ft értékű német és ukrán hatósági jelzéssel ellátott gépkocsi. A családi ház bérlőinek személyazonosságát megállapították, és a szentendrei nyomozók kiadták a körözésüket. Rövid idő után mindkét keresett személy önként, ügyvédjük jelenlétében megjelent a Kapitányság épületében, így megkezdődhetett a kihallgatásuk. A Szentendre Városi Bíróság 2012. június 14–én előzetes letartóztatásba helyezte őket, a nyomozás fogvatartásuk mellett folyik.

 

Nagy erőfeszítésekkel sikerült leleplezni egy  19 éves fiút, aki 2011. és 2012. évben összesen 20 alkalommal tört be Budakalász, Pomáz, Szentendre és Leányfalu területén lévő családi házakba. A rendelkezésre álló adatok szerint Leányfalu terültén egy üresen álló hotel épületéből csaptelepet, radiátort tulajdonított el. A Bűnügyi Osztály munkatársai ezzel gyanúsították meg és a kihallgatása során tett részletes vallomásából kiderült, hogy 20 családi házba tört be. A legtöbb esetben a házak ablakát vagy ajtaját feszítette be, majd a lakásokból nagy értékű arany ékszert és készpénzt vitt el. Az ügyben a nyomozást a Szentendrei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

 

A bűncselekmények felderítése mellett nagy hangsúlyt fektetünk a közlekedésre és az áldozatvédelemre, bűnmegelőzésre is. A nyár és vele együtt a nagy meleg bekövetkezésével minden autóvezető és az utakon közlekedő figyelmét felhívjuk arra, hogy legyenek körültekintőek és figyeljenek egymásra. Sok olyan baleset történt már az idei nyáron, amelyek elkerülhetőek lettek volna. Így például az is, amikor a 11-es főút külső forgalmi sávjában a kavicsos útpadkára szabályosan, intézkedés céljából leállított, megkülönböztető jelzéssel ellátott szolgálati gépkocsinak egy személygépkocsi nagy erővel, hátulról nekiütközött. A baleset bekövetkezése előtt a szolgálati gépkocsi fényjelzése és elakadásjelzője is működésben volt, ennek ellenére a balesetet okozó autó sofőrje későn észlelte az út szélén álló gépkocsit. A kollégák azért álltak meg az út szélén, mert az árokban egy elhagyott, feltehetően baleset következtében megrongálódott motorkerékpárt találtak és megpróbálták megállapítani, hogy mi történhetett, ugyanis a motorkerékpár mellett nem volt senki, balesetet nem jelentettek be a rendőrségen. Éppen ez volt a szerencséjük, hiszen ha a szolgálati gépkocsiban ülnek, akkor nagyobb baj is bekövetkezhetett volna. A balesetet okozó gépkocsiban ketten ültek, a 72 éves sofőrnek nem esett baja, azonban 64 éves hölgy utasát a mentők kórházba szállították további kivizsgálások céljából. Pont az ilyen balesetek elkerülése céljából kérjük arra az autóvezetőket, hogy a nagy meleg ellenére is legyenek egymással türelmesek, figyeljenek az utakon közlekedő többi autóra és kerékpárosra, valamint mindig az időjárási és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességüket. Ügyeljenek a kerékpárral közlekedőkre, akik szerencsére egyre többen vannak az utakon a jó idő miatt, azonban ez még inkább megkívánja az autósoktól a nagyobb figyelmet, körültekintést.

 

Szerencsére ebben az évben elkerülték Szentendre területét az úgynevezett trükkös lopásnak nevezett bűncselekmények elkövetői, azonban a tavalyi és az azt megelőző évben is számos esetben kellett a rendőreinknek eljárniuk ilyen esetek miatt, ezért idén is úgy gondoljuk, hogy szükséges ezzel kapcsolatban a lakosság tájékoztatása. Az ilyen bűncselekmények jellemzői, hogy többnyire idős, egyedül élő sértetteket keresnek fel azzal az ürüggyel, hogy pénzt váltsanak fel vagy vizet kérjenek, de olyan eset is előfordult már, hogy a sértettek gyermekére, unokájára hivatkoztak, hogy az ő megbízásából érkeztek. A lényeg, hogy valamilyen úton bejussanak a lakásba, és amíg egyikőjük lefoglalja az idős áldozat figyelmét, addig a többiek kutatásba kezdenek. Minden esetben pénzt keresnek és sajnos sok esetben eredménnyel is járnak. Amikor megvan az idősek hosszú idők óta félretett, gondosan megtakarított pénze, akkor sietősen távoznak. További problémát jelent, hogy az idős emberek általában lassan mozognak, nem tudnak már gyorsan az elkövetők után menni, rosszabb a memóriájuk, a látásuk, ezért az általuk adott személyleírások is nagyon hiányosak, a szomszédok pedig ritkán tudják csak segíteni a nyomozók munkáját. Arra kérünk ezért mindenkit, hogy ne engedjenek be idegent a lakásba, még akkor se, ha többen tartózkodnak otthon. Ne dőljenek be annak, hogy ezek az emberek nagyon jól öltözöttek, kedvesek, udvariasak és első ránézésre senki nem gondolná róluk, hogy pár perc múlva a kemény munkával és kitartással összegyűjtögetett pénzünket fogják elvinni. A megtakarított pénzt jól zárják el, lehetőleg széfbe vagy kulccsal jól elzárható helyre, de az a legbiztosabb, ha a bankra, biztos kezekre bízzuk a megtakarításunkat. Ne gondoljuk azt, hogy ez velünk nem történhet meg, mert ez sajnos rossz taktika, az elkövetők nem válogatnak.

 

Megjelent területünkön egy olyan bűncselekményforma, mellyel korábban nem nagyon találkoztunk. Az áruházak parkolóiban az elkövetők technikai eszközzel blokkolják a sértettek autós távirányítójának jelét, bár nyomják a gombot az nem zárja be a járművet, lehetőséget adva ezzel, hogy a tolvajok a járművekben található értékeket zaj és rongálásmentesen elvihessék. Kérjük Önöket ilyen helyen a gépkocsijuk valóban zárt állapotáról győződjenek meg a kilincs meghúzásával.

 

 

Kérjük Önöket, osszanak meg velünk minden olyan információt, mely a bűncselekmények visszaszorítását, a nyugalom és biztonság erősítését teszi lehetővé. Segítsenek, hogy segíthessünk.

 

Szentendrei Rendőrkapitányság 06-26/310-233                 

szentendrerk@pest.police.hu

 

 


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport