SZENTENDREI HÍRHATÁR - Navracsics Tibor: a kormányzat keresi a megoldást

SZENTENDREI HÍRHATÁR
   
 2020.06.01.
 Hétfő
Ma Tünde napja van.
Holnap Anita, Kármen napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 07. 17. 15:31     


Navracsics Tibor: a kormányzat keresi a megoldást
Vajon megtalálják-e a megfelelő intézkedést végre, hogy a devizahitelezés és a szerződések jogszerűségének (jogszerűtlenségének)lavinája végül ne temesse maga alá a bankokat és a devizaadósokat egyaránt?

Vajon megtalálják-e a megfelelő intézkedést végre, hogy a devizahitelezés és a szerződések jogszerűségének (jogszerűtlenségének) lavinája végül ne temesse maga alá a bankokat és a devizaadósokat egyaránt? 

 

Akárhogy csűrjük-csavarjuk a problémát, az már visszavonhatatlanul kiderült, hogy vannak jogi problémák a bankok hitelszerződéseivel. Lehet vitatkozni azon, hogy semmisek lehetnek-e ezek a szerződések, lehet vitatkozni azon, hogy pereljenek-e, (perelhetnek-e), az adósok, de a megoldást előbb-utóbb nem lehet tovább halasztgatni. Bizonyítja ezt az, hogy egyre több devizahiteles van, aki nem lát más megoldást, mint a tüntetés, hogy a tüntetésen elszabadulnak az indulatok, hogy egyre többen és többen vannak kilátástalan helyzetben.

 

Most Navracsics Tibor szólalt meg ebben az ügyben, és elmondta: a kormányzat keresi a megoldást, hogyan lehet jogszabállyal módosítani a devizahitel-szerződéseken. Azt is elmondta, hogy „ez akkor fordulhat elő, hogy ha valamilyen, a szerződéskötéskor fennálló körülmény előre nem látható módon alapvetően megváltozik, és nem róható fel ebből adódóan, hogy lehetetlenné válik a teljesítés”.

 

Könnyen belátható, hogy a szerződéskötéskor fennálló körülmény előre nem látható módon alapvetően megváltozott olyannyira, hogy emberek, családok százezreit taszította kilátástalan helyzetbe. Ennek egy lehetséges megoldásáról korábbi cikkünkben már volt szó, most nézzük csak a jogi problémát.

 

Az Egyesült Államokat sem kerülte el ez a kérdés. Ott is virágzott korábban a jelzáloghitelezés, majd ott is kidurrant a hitelezési buborék. A lakások elértéktelenedtek, rengeteg család veszítette el otthonát. 2011-ben vizsgálatot kezdtek, hogy jogosan vesztették-e el lakásaikat azok, akik nem tudták fizetni a hitelt. Azóta az USA legnagyobb bankjai közül tíz összefogott, és hogy a vizsgálatot lerendezzék 8,5 milliárd dollárt fizetnek. 5,2 milliárd dollárt ebből azért, hogy a kölcsönszerződéseket módosítsák, illetve elengedjék. A lakástulajdonosok érdekvédelmi csoportja azonban még így sem elégedett. Úgy gondolják, hogy a bankok programja nem segít mindenkin, a kártalanítások után sokakat „hagynak még az út szélén”. (Az erről szóló teljes cikket a civilkontroll oldalon tudják elolvasni.)

 

Nálunk egyelőre úgy tűnik, hogy még mindig a bankok védelme előzi meg a magánemberek védelmét. Ilyen intézkedés például az árfolyamkorlát, amely bár átmeneti könnyebbséget jelent a hiteleseknek, a szerződés-módosítással bebetonozza annak a lehetőségét, hogy korlátlanul, szinte bármilyen indokkal emelje a kamatokat és a költségeket. (Erről korábbi cikksorozatunkban szintén volt szó.)

 

Ha csak a vételi-eladási árfolyamokkal való manipulálást nézzük, akkor is olyan jogellenes haszonról van szó a bankok számára, ami a szerződésekben nem szerepelt, és a Kúria ítélete is kifogásolta. (Ezen kívül pedig az ügyvédek, jogászok több alapvető részletben is kifogásolják a szerződések jogszerűségét.)

 

Ismét csak azt a következtetést lehet tehát levonni, hogy a jelzáloghitel-szerződéseket jogi szempontból, és „az előre nem látható körülmény” szempontjából kormányzati irányítással át kell vizsgálni, és el kell végezni a szükséges módosításokat.  Ezzel kapcsolatban sokan riogatnak azzal, hogy egy általános érvényű, a devizaadósokat támogató intézkedés könnyen a bankok összeomlásához vezethet. Azoknak a bankoknak az összeomlásához, amelyek pont most készülnek áthárítani a tranzakciós adót, amelyeknek jelenleg lehetőségük van arra, hogy a banki díjakat, a kölcsönök kamatait és költségeit szinte bármilyen okkal szabadon megváltoztathassák. (Bár az sem elképzelhetetlen, hogy ez utóbbi már pont egy megelőző intézkedés a vizsgálatokkal, botrányokkal, perekkel várható lavina elkerüléséhez.) Egy megfelelően kidolgozott és minden szempontot figyelembe vevő számítógépes program alkalmas lehet arra, hogy az újraszámolt és jogilag kifogástalan kölcsönszerződések még fennálló részleteit úgy állapítsák meg, hogy ne egyszerre, hanem a hitelezési időszakokra egyenletesen elosztva érintse a bankok gazdaságpolitikáját. Ebben az esetben elkerülhető az, hogy a jogszerűtlen szerződésekből következő veszteség egyik napról a másikra befolyásolja a bank működését.

 

Reméljük, hogy a Navracsics Tibor által bejelentett vizsgálat valóban megtörténik, és végre valóban az adósok védelmét szolgálja majd. Előbb-utóbb a kormányzatnak is be kell látnia, hogy nem asszisztálhatnak sem a jogszerűtlen szerződésekhez, sem az adósok teljes ellehetetlenüléséhez, hanem valódi, kézzelfogható megoldást kell produkálniuk.

 

courious

Fotó: kdnp.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Tessék mondani, rajtunk ki segít? Az adósságkonszolidációról 

Tessék mondani, rajtunk ki segít? 2. A jogi kérdésekről és a perekről 

Tessék mondani, rajtunk ki segít? 3. Az árfolyamgáthoz kötendő új szerződésről 

Tessék mondani, rajtunk ki segít? 4. Hogyan próbált segíteni a kormány? 

Tessék mondani, rajtunk ki segít? 5. Mi lehet a megoldás? 


További hírek

  Schmitt Pál nem helyesírást tanít az új, Orbán Ráchel-közeli diplomataakadémián – havi 250 ezret fizetnek a diákoknak
2020. 05. 29. 20:25 hirhatar.hu
  Élőben közvetítette a CNN, amint letartóztatják a stábját Minnesotában
2020. 05. 29. 20:25 hirhatar.hu
  Hajdú Péter lekapcsolja Mészárosné tévéjében Szulák Andreát és Várkonyi Andreát
2020. 05. 28. 11:48 hirhatar.hu
  Hajdú Péter lekapcsolja Mészárosné tévéjében Szulák Andreát és Várkonyi Andreát
2020. 05. 28. 11:48 hirhatar.hu
  Mi lesz akkor, ha ez a kormányzás sosem érhet véget...?
2020. 05. 27. 19:42 hirhatar.hu
  Meghalt Roger Moore
2020. 05. 27. 13:06 hirhatar.hu
  A neonáci párt kivégeztetné a Deák téri gyilkosság elkövetőjét
2020. 05. 26. 20:27 hirhatar.hu
  Kásler hazudik – távoznia kell a kormányból
2020. 05. 25. 10:34 hirhatar.hu
  Állatkerti belépőket kaptak pénzjutalom helyett az egészségügyi dolgozók
2020. 05. 25. 10:34 hirhatar.hu
  Botka László is aláírta Karácsony Gergely követeléseit
2020. 05. 23. 12:58 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport