SZENTENDREI HÍRHATÁR - "Látni és látszani"

SZENTENDREI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 11. 05. 12:15     


"Látni és látszani"
Sajtóközlemény az őszi és téli közlekedéssel kapcsolatban

Sajtóközlemény az őszi és téli közlekedéssel kapcsolatban


Az őszi és téli évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és az egyre romló látási viszonyok okozzák, ezért fontos, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre, és saját maga is megfelelően alkalmazkodjon ezekhez.

 

Az időjárási viszonyok változása, például az intenzív esőzés, havazás, és a  hőmérséklet csökkenése erősen befolyásolja a közúti közlekedés feltételeit, ezzel próbára teszi a járművezetők koncentrálóképességét is.

A járművezetők a nyári feltételeket követően még nincsenek felkészülve a megváltozott közlekedési körülményekre, és az ezzel járó fokozott balesetveszélyre.

 

Ezért felhívjuk alakosság figyelmét néhány nagyon fontos tudnivalóra:

Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék és a páramentesítő.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a gumik kifogástalan állapota. Az izzók fényereje a hosszú használati idő után akár a felére is csökkenhet, a szennyeződés, a sár és a vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban a világító berendezéseket.

 

Ha hosszabb utazást tervezünk, indulás előtt tájékozódjunk, hogy az érintett ország(ok)ban vezettek-e be valamilyen korlátozást, például a kötelező téli gumikra, vagy hóláncra vonatkozóan. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert akár az adott ország területére való belépést is meghiúsíthatja.

 

Esős időben jelentősen csökken a látótávolság, csúszóssá válnak az utak, ezért nagyon fontos, hogy a sebességet az időjárási viszonyoknak megfelelően válasszuk meg. A követési távolság betartása is kiemelten fontos szempont a fékút megnövekedése miatt. Ahhoz, hogy a szélvédő megfelelően átlátható legyen, szükséges a megfelelően működő párátlanító rendszer, a jól működő hátsó ablakfűtés, valamint az ablaktörlő lapátok és gumik.

 

Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet.De figyeljünk arra is, hogy ne áztassuk el a gyalogosokat az út szélén összegyűlt vízbe nagy sebességgel belehajtva.

 

Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén.

 

Gyalogosoknak, kerékpárosoknak:


A kerékpárosoknak és gyalogosoknak is fontos mindent megtenni saját biztonságuk érdekében. Ha fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz.

 

A kivilágított területekről sötét zónákba érkezéskor a gépjárművezetők sokszor nem számolnak azzal, hogy a veszélyhelyzetek felbukkanására itt is lehet számítani, így az itt közlekedőket nehezebben észlelik. Körültekintően tájékozódjanak elsősorban az úttesten való áthaladáskor, irányváltoztatáskor.

 

A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon a járműforgalommal szemben kell közlekedni.

 

Fokozottan figyeljenek az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha  egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt a jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani kell!

 

Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy előtte a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről.

 

Az ORFK - Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) tájékoztatja a közlekedőket, hogy 2012. október 15-től november 15-ig meghirdette a „Látni és Látszani” elnevezésű kampányát.

 

Ennek elsődleges indoka, hogy a nyár végével az időjárás az őszi, majd a téli évszaknak megfelelően megváltozik, és ezzel együtt az út, és látási viszonyok is romlanak. Ezek pedig a közlekedés biztonságára is kedvezőtlen hatást gyakorolnak. A kampányban arra ösztönzik a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel: vizsgáltassák át az autójukat és ellenőriztessék a látásukat, és  mindezt térítésmentesen. Ennek érdekében a kampányhoz szakszervizek és optikusok csatlakoztak az ország különböző területein.

 

Az ellenőrzés október 15-től november 15-ig tartó időszakban lehetséges, ekkor vizsgálják át a szervizek térítésmentesen a gépjárműveken:

- lámpák, fényvisszaverő elemek működését, a lámpatestek állapotát, rögzítettségét,

- fényvetőegységek állapotát,

- világítási tulajdonságokat.

 

Az átvizsgáláson megjelent gépjárművezetők részére a szervizek külön, a kampányra készített tanúsítványt és a szélvédőre kiragasztható matricát adnak, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak.

 

Ezzel a gépjárművezető „igazolja” azt is, hogy a megváltozott út, és látási viszonyokra felkészült. A szervizek javasolják majd, hogy a tanúsítványt mindenki tartsa magánál a közlekedése során, és azt ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy ezt követő közúti ellenőrzéskor a rendőr mindent rendben talál majd a jármű műszaki állapotát illetően, tehát egy szabályszegés elkövetése alól nem mentesíthet a tanúsítvány, de a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet.

 

A kampány másik része a gépjárművezetők látásellenőrzése. Ennek keretében a kezdeményezéshez kapcsolódó optikus szakember megállapítja, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, megállapítja a dioptria mértékét és tanácsot ad a megfelelő szemüveg elkészítésével kapcsolatban is.

 

A Rendőrség a 2012. november 15. és 2012. december 15. közötti időszakban, a forgalomban résztvevő járművek, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.

 

Az X-Meditor Kft., mint a Rendőrség partnere a kampány során egy olyan honlapot üzemeltet (www.latnieslatszani.hu), melyen megtalálható az érintett szervizek, optikusok elérhetősége. Ajánljuk mindenki figyelmébe, hogy látogassa meg a weboldalt, éljen a felajánlottlehetőségekkel, és feltétlenül vegye figyelembe a közelgő időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági ajánlásokat.

 

Az őszi időjárási viszonyok között is balesetmentes közlekedést kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága.


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport