. Ma Emma napja van.
Tessék mondani, nekünk ki segít?
2013-03-02 14:35:51
Tessék mondani, nekünk ki segít?

Tessék mondani, nekünk ki segít?

Új szóval van tele egy ideje a média: adósságkonszolidáció. Az alaposan eladósodott önkormányzatokon segít (segített) így a kormány. A sokszor többszáz-millióval tartozó városok tehát fellélegezhetnek, megszabadulnak a meggondolatlan gazdálkodás következményeitől.

 

Az állam 1710 ötezer lakosúnál kisebb településnek összesen 74 milliárd forint adósságát vállalta A 278 ötezer lakosúnál nagyobb település esetében pedig 685 milliárdos adósságot vett át a kormány. (MTI 2013. február 28. csütörtök) Tehát összesen 352 milliárd forintjába került az országnak, és persze az adófizetőknek az, hogy a majdnem 2000 település elkerülje a csőd lehetőségét.

 

Úgy tűnik, a következő lépés az egyházak adósságának átvállalása. Lázár János szerint ennek teljes összege 15 millió euró, azaz körülbelül 4 milliárd 300 millió forint. (MTI, 2013. március 1. péntek)

 

Nem rossz az, ha az önkormányzatok, az egyházak nyugodtan tudnak működni, ha tudnak fejlesztésre fordítani, mert nem csak az adósságot kell törleszteniük. A kormány indoklásában elhangzott, hogy a devizaárfolyam növekedése az, amivel nem számítottak az érintettek, ezért kerültek adósságcsapdába.

 

Nos, körülbelül ez az oka annak is, hogy a lakosság egy nagy része szintén komoly gondokkal küzd. A 90 napon túli tartozások aránya már meghaladta a 16%-ot, és egyre többen vannak azok, akik nem, vagy csak nagyon nehezen tudják törleszteni adósságukat. Arra pedig semmi reményük, hogy valaki a számukra hirdet adósságkonszolidációs megoldást.

 

Bár Orbán Viktor újabb segítséget ígért, bár Matolcsy György kinevezte a pénzügyi jogok biztosává Doubravszky Györgyöt a Hiteltársulás alapítóját, azt még nem lehet tudni, sikerül-e valamilyen általános érvényű és sokaknak segítő valódi megoldással előrukkolni. Az mindenesetre biztos, hogy az idő nem nekünk dolgozik: egyre több ember, család megy tönkre az adósságok súlya alatt, és nagyon magas azoknak az embereknek a száma is, akik ezzel összefüggésben csak az öngyilkosságot tartották megoldásnak. Ezzel együtt egyre nő a kilakoltatottak száma is.

 

Egyre-másra érkeznek a hírek a perekről, amelyek a bankok ellen indultak. Úgy tűnik most már tény, hogy több olyan ok is van, amely miatt ezek a perek megállják a helyüket akár a magyar, akár a nemzetközi bíróság előtt. Ilyen például a vételi és eladási árfolyam váltogatása aszerint, hogy melyik előnyösebb a banknak, vagy a hitelkamatok mértékének önkényes változtatása.

 

Bár nyilván a hiteltől senkit nem szabadít meg egy bankokat elmarasztaló ítélet, de nem ártana, ha a kormány tenne valamit annak érdekében, hogy a bankok helyrehozzák a felmerült törvénytelenségeket, és ennek megfelelően rendezzék a hitelszerződéseket. Legalább ezt el kellene érni kormány-szinten az adósok érdekében.

 

Folytatjuk...

 

courious

fotó: vilagma.hu

 

Utoljára frissítve: 2013-03-04 13:22:22

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>