. Ma Márk napja van.
Nyílik az adósok börtöne Magyarországon
2011-08-26 13:32:28
Nyílik az adósok börtöne Magyarországon

Nyílik az adósok börtöne Magyarországon

A címben szereplő megjegyzést máris helyesbítem azzal, hogy már meg is nyitotta kapuit, csak most még másképp hívják. A felvetés nyilván nem komolytalan, hiszen már 2009-ben néhány szervezet megvizsgálta ennek lehetőségét, elsősorban a vállalkozói piacon működőkkel szemben, megtorlásként a csőd bűntetteket, a körbetartozási csalásokat elkövetők, a más vállalkozásokat tönkretevők megfélemlítésére. Ennek során komolyan megfontolták, hogy fizikálisan juttassák börtönbe a vétkeseket. Bajba jutott adósok köréből többször elhangzott a kérdés, hogy van-e adósok börtöne, sőt néhány esetben még azt is kijelentette a családfő, hogy szívesen leülné büntetésként a tartozását, ha a családját mentesítik a tartozás alól. Ugyan van Magyarországon precedens, illetve gyakran alkalmazott lehetőség, hogy bizonyos büntetéseket kifizetni nem tudók egy könnyített fajsúlyú börtönben napi 100 forintot alig meghaladó beszámítással leüljék büntetésüket. Több millió forintos tartozással rendelkező adósok többszörös életfogytig tartó büntetésre számíthatnának.

 

Magyarországon az adósok börtöne jelen pillanatban még nincs rácsokkal körbevéve, pedig ennek az intézménynek vannak hagyományai – főleg az angolszász országokban, de Magyarországon is még a múlt század elején működött adósok börtöne. Az adóst valóban börtönbe csukták, ahonnan csak akkor szabadulhatott, ha tartozását kifizette, de azért néha kijárhattak közmunkára, vagy ha adósságuk visszafizetése érdekében ügyet intéztek.

 

A cikk itt folytatódik.

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>