. Ma György napja van.
Márton-nap a Szentendrei Skanzenben
2013-11-09 09:07:24
Márton-nap a Szentendrei Skanzenben

Márton-nap a Szentendrei Skanzenben

Újborkóstolás, libalakoma, és rengeteg családi program várja a vendégeket szombaton és vasárnap a Szentendrei Skanzenben.

 

A Szent Mártonhoz fűződő legendák, és a márton-napi népszokások témájához kapcsolódik a Skanzen hétvégi rendezvénye.

   

November 11. az őszi mezőgazdasági munkák végét, és a tél kezdetét jelzi. A magyar paraszti hagyományokban a legeltetés határnapja, és ilyenkor vágták le a hízott libákat.

 

Manapság Márton napjáról a libalakoma jut mindenkinek az eszébe, amelyről az első írásos feljegyzés 1171-ből származik. A hiedelem úgy tartja, hogy "aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik". Újbor is ekkor került először az asztalra, a libasült mellé, mert úgy tartották, hogy "Márton az újbor bírája".

   

Szombaton és vasárnap a Lajta Néptáncegyüttes segítségével felelevenítik a Márton-napi búcsú szokásait, a gasztronómiai kínálatot pedig a libás finomságok jelentik majd. Például az egészben sütött liba, sült libacombok és az árpagyöngyből készült ludaskása, de lesznek jellegzetesen őszi csemegék is, mint a sütőtök, almáspite, sült alma és sült krumpli.

   

A látogatók kipróbálhatják a kukoricamorzsolást vagy a tollfosztást, a kisebbek pedig többek között madáretetőt, kenőtollat, gesztenyefigurát, és hangszert készíthetnek dióhéjból, töklevélből és nádból. A fiatalok a vasárnapi lovaskocsis felvonuláshoz szükséges díszek elkészítésében segíthetnek. A libás társasjátékok között van libalabirintus, és libatiptop ügyességi játék.

   

A fiatalembereket szombaton legénypróbákra várják, és az eskütétel után legénnyé avatják őket. Szombaton mutatkozik be a kisalföldi harkai közösség is.

   

A fesztiválszínpadon mind a két napon egymást váltják az előadások, például a Dresch Quartet, a Vándormuzsikus bábszínház és a mesemondó Kautzky Armand látható majd. Az őszbúcsúztató záró koncerten pedig valamennyi vendéget táncolhat a máglya körül.

 

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>