. Ma Zsanett, Janka napja van.

VIII. SZENTENDRE ÉJJEL-NAPPAL NYITVA :

AUGUSZTUS 30. - AUGUSZTUS 31. - SZEPTEMBER 1.

Egész hétvégén látogatható programok

 

MŰVÉSZET ÉS MÁMOR - GASZTRONÓMIAI ÉS BORFESZTIVÁL A DUNAKORZÓN Augusztus utolsó hétvégéjén a szentendrei Dunakorzóra várjuk az ország neves borászait és Önöket is, hogy részesei lehessenek Szentendre egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális eseményének, a Művészet és Mámor Gasztronómiai és Borfesztiválnak! A részletes programot lásd itt

 

DUMTSA-KORZÓ – KULINÁRIS ÉS KULTURÁLIS FESZTIVÁL Dumtsa Jenő u.

A látogatónak ezen a hétvégén is lehetősége lesz a különleges utcai enteriőrben üldögélni, megkóstolni az éttermek és cukrászdák kínálatát, válogatni a helyi ipar- és képzőművészek kínálatából. Emellett változatos művészeti programok is várják a látogatókat, ezeket a napi bontásban találják!

 

HANGTÉR – UTCAZENÉSZEK MINDENÜTT! Belváros

A három nap alatt Szentendre belvárosát utcazenészek lepik el. Az Apor-hídtól a MűvészetMalomig, a Duna-korzótól a Városházáig szólók, duók, triók, gruppok, bendek, bandák, trendek és trendik. Valódi fesztiválhangulat. Lehet szavazni, melyik együttes tetszett a legjobban! Esténként a Fő téren, a Jankó utcában, a Péter-Pál utcában és a Duna-korzón kitelepülnek az éttermek, könnyed zenék mellett várják a beszélgetni, szórakozni vágyó vendégeket.

 

MONDVACSINÁLT UTCA! (Jankó János utca, Hild-lépcső)

A Dorothea Bistro Café és a Kedves Kávézó szervezésében

Amiért és akikért érdemes eljönni:

Bringa megőrző | Utca borbély | Lampionos sétány | Utcazene | Lounge-terasz Bordás Réka fotókiállítása a Hild-lépcsőn Szentendreifotók kép bemutatója Balogh Zsófia "Soulful tunes for your soul food" koncertje | Képzőművészeti egyetemisták utcatárlata (szombaton) és sok minden más, amiért érdemes lesz betérni. Használjátok ki TI is, hogy MIÉNK a város! A hangulatért MI, a részvételért TI feleltek.

 

DUNAPARTI MŰVELŐDÉSI HÁZ udvari klubterem (Duna-korzó 11/a) FELNŐTTMEGŐRZŐ – TÁRSASJÁTÉKOS KLUB

Éjjel-nappal társasjáték: „Mert játszani jó” – három napos társasjáték-marathon Játszhatsz a felnőtteknek szóló legjobb stratégiai, és logikai társasjátékokkal. Gyere, nézz körül, aztán úgyis ott ragadsz! Látogasd meg a klub honlapját is: www.felnottmegorzo.hu

Augusztus 30. péntek, 14:00 - 22:00

Augusztus 31. szombat, 10:00 – 22:00

Szeptember 1. vasárnap, 10:00 – 18:00

 

SKANZEN HÁZ Malom u. 2. (Malom u. – Bogdányi u. sarok)

Augusztus 31. szombat: 16.00-24.00

 

ÓRIÁS BUBORÉKFÚJÓ VERSENY

ÓRIÁS BÚTOROK - Milyennek láttuk a világot gyermek szemmel? Próbálja ki a Skanzen óriás bölcsőjét, a hatalmas székeit és a hozzá méretben passzoló asztalt!

KÉPTELEN TÁRGYAK - Az udvaron „képtelen tárgyak” kiállítása várja az érdeklődőket, ahol bárki megtippelheti, hogy a tárgyak, amiket ma már nem ismerünk, anno vajon mire szolgáltak.

16.00 -22.00 TANÍTÁS EGY OSZTATLAN ISKOLÁBAN - Az iskolakezdésre koncentrálva mindenki megtapasztalja, hogyan zajlott régen egy tanóra, kiderül mit jelent a spongyát rá, vagy az abakusz, a gyermekek pedig kipróbálhatják hogyan lehet írni a lúdtollal.

19.00 – 22.00 KOMOLYZENEI HANGVERSENY

 

ÉDENI ÉDESSÉGEK BOLTJA Dumtsa Jenő utca 9.

Tel.:26-303-200 mobil: 70-938-7399, www.csokibolt.hu

A bolt augusztus 30-án pénteken és 31-én szombaton éjfélig tart nyitva !

*Édeni boros trüffel a fesztiválon!

A Művészet és Mámor I. Szentendrei Bor és Gasztronómiai Fesztivál tiszteletére Szentendre borával (Heimann pincészet Szekszárdi Merlot) és madagaszkári fekete csokoládéval készült trüffelt kínálunk mindhárom napon!

*A szokásos este hét óra utáni frissen pörkölt arabica kávéból készült félárú kávé és cappuccino sem marad el!

 

 

Kiállítások és képzőművészeti programok

 

MŰVÉSZETMALOM - Modern és Kortárs Művészeti Központ  Bogdányi út 32. A fesztivál három napja alatt 10:00- 20:00 óráig meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat.

 

TESTOBJEKTÍV Megtekinthető: 2013. szeptember 1-ig.

 

MŰVÉSZET ÉS TÉR - Miro, Chillida, Tapies, Uecker és kortársaik grafikái Megtekinthető: 2013. szeptember 1-ig.

 


Programok:

 

Augusztus 31. szombat, 10.30 óra

HOGYAN KÉSZÜL EGY GRAFIKA?

Technikai bemutató felnőttek és gyerekek részére.

 

Augusztus 31. szombat, 18.30 óra

MŰVÉSZET ÉS TÉR - ALKOTÁS ÉS RECEPCIÓ

Kerekasztal beszélgetés külföldi és hazai szakértők részvételével.

Moderátor: Herpai András művészettörténész-Ferenczy Múzeum Közreműködik: Djerdj Timea zongoraművész

Mindkét program ingyenes.

 

 

SZENTENDREI KÉPTÁR  (Fő tér 2-5.)

 

SZEKKO 5 – SZENTENDREI ÉPÍTÉSZEK

A kiállítás megtekinthető: 2013. július 13 – 2013. szeptember 7.

A fesztivál három napja alatt 10:00-20:00 óráig meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat!

 

Program:

Augusztus 31. szombat, 15.00-20.00 óra :

ÉPÍTÉSZEK, ÉPÍTÉSZET SZENTENDRÉRŐL A Szekko5 Szentendrei építészek kiállításhoz kapcsolódva előadások és kerekasztal beszélgetés a kiállító építészekkel.

TERVEZZÜNK ÉS ÉPÍTKEZZÜNK! Az ISOTHERMO Kft. segítségével játékos tervezés és építkezés a Fő téren és a kiállítótérben. Az építkezések építészek vezetésével három turnusban történnek – az építész megtervezi a házat a gyerekek igényeihez igazodva és a tervek alapján együtt felépítik a házat.

A turnusok a következő időpontokban indulnak: 15.00 óra, 16.30 óra, 18 óra.

A program ingyenes.

 

 

 

FERENCZY MÚZEUM  (Kossuth L. u. 5. )

A fesztivál három napja alatt 10:00 - 20:00 óráig meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat.

 

Állandó kiállítások

EGY ARANYKOR MODERN MESTEREI - A FERENCZY CSALÁD MŰVÉSZETE

MŰVEK, MŰVÉSZEK SZENTENDRÉN – A VÁLTOZÓ ARCÚ SZENTENDRE

ALAPÍTÓ NYOLCAK – A SZENTENDREI MŰVÉSZTELEP SZÜLETÉSE

 

Időszakos kiállítás

„ A KIRÁLYNÉT MEGÖLNI NEM KELL FÉLNETEK JÓ LESZ ” -  MERÁNIAI GERTRÚD EMLÉKEZETE, 1213–2013. TÖRTÉNETI VÁNDORKIÁLLÍTÁS

Hazánk tatárjárás előtti történelmének eseményei közül kevés váltott ki akkora visszhangot a korabeli európai történetírásban, mint Árpádházi II. András királyunk első feleségének, Merániai Gertrúdnak a meggyilkolása. A halálának 800. évfordulója alkalmával rendezendő kiállítással arra törekszünk, hogy több nézőpontból mutassuk be az érdeklődők számára – az elsősorban leginkább a Katona-drámából ismert – történetet, illetve Gertrúd alakját, valamint családi hátterét és a királyné magyarországi korszakára jellemző miliőt. Az évforduló kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a magyar történelem e „híres/hírhedt” alakjával kapcsolatban egy tető alá gyűjtsük az egyébként általában külön-külön létező történeti, irodalmi, színházi és filmes hagyományokat. A kiállításhoz szabadtéri színházi Bánk bán előadás, illetve az évforduló napján tudományos konferencia is kapcsolódik majd. Kurátor: Dr. Majorossy Judit történész – Ferenczy Múzeum

Megtekinthető: 2013. augusztus 14 – 2013. november 30.

 

 

 

VÁROSI VENDÉGHÁZ (Fő tér 12. )

ŐK MÁR VÁLASZTOTTAK! ÉS ÖN?

ÉJJEL-NAPPAL NYITOTT SZENTENDREI LAKÁSTÁRLAT

Felkértünk híres - neves szentendreieket, hogy válasszák ki kedvenc szentendrei képüket, szobrukat. A bemutatott 150 műalkotás között ezeket is megtekinthetik az Éjjel-Nappal Nyitott Lakástárlaton.

Akik választottak: Fábry Sándor, Kósz Zoltán, Kudlik Júlia, Müller Péter Sziámi, Szvorák Katalin, Tóth Tamás, Vadász György

Kiállító művészek: Aknay János, Andrelli (Pap J. György), Bagdi Kata, Barakonyi Zsombor, Bálint Endre, Bihon Győző, Csíkszentmihályi Róbert, efZámbó István, Farkas Zsófi, feLugossy László, Gy. Molnár István, Haász István, Jávor Piroska, Juhász Gergő, Kabó Sz. Varga Ágnes, Kaponya Judit, Korniss Dezső, Makó Judit, Pistyur Imre, Szabó Tamás, Tóth Eszter, Tzortzoglou Jorgosz, Végh Ildikó, Vincze Ottó, Vinkler Zsuzsi

Augusztus 31. szombat 18.00 - 24.00

18.00 KAPUNYITÁS

19.00 KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS: ef Zámbó István képzőművész, Török Katalin művészeti író,Musza Györgyi , a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány elnöke részvételével: „Szentendrei képzőművészet a kiállítótér falain túl”- Műalkotások a Templomdombon, a Szülőotthonban és a lakástárlatokon.

22.00 EF ZÁMBÓ HAPPY DEAD BAND életmód koncert

 

 

P’ART MOZI (Duna-korzó 18.)

TEÁTRUM 2013 - PARASZKAY GYÖRGY FOTÓKIÁLLÍTÁSA

Megtekinthető. október 3-ig.

 

PÉTER-PÁL IPARMŰVÉSZETI GALÉRIA  (Péter-Pál u.)

„MŰVÉSZET LÁBON ÉS LÁB ALATT” – ATTALAI ZITA ÉS GULYÁS JUDIT designerek kiállítása

Megtekinthető: szeptember 13-ig. A galéria a fesztivál három napja alatt 10-24 óráig tart nyitva.

 

ERDÉSZ GALÉRIA  (Bercsényi u. 4.)

"FRISS" - KORTÁRS VÁLOGATÁS

Megtekinthető: 2013. augusztus 18. - szeptember 18.

 

******

 

AUGUSZTUS  31. SZOMBAT - PROGRAMOK

 

GYEREKFŐTÉR (Fő tér)

 

11.00 – 18.00 óráig

CERKABELLA KIADÓ SÁTRA: gyerekkönyvek, írók, illusztrátorok Együtt színezhettek, matricázhattok Kasza Juli illusztrátorral A téma: Rajzoljunk kutyát-macskát! MAGICBOX - A gyorsan gondolkodók játéka Tökéletes játékok azok számára, akik új kihívások elé akarják állítani gondolkodásukat GYERMEKFOGLALKOZÁSOK A Nagycsaládok Egyesülete Szervezésében Kézműves foglalkozások | arcfestés | ügyességi és kreativitást fejlesztő játékok kicsiknek és nagyoknak | óriás peca | Játék csere-bere: hozd el megunt játékodat és keress nálunk cserébe egy újat!

ÁRVÁCSKA ÁLLATVÉDŐ EGYESÜLET: játékos állatvédelmi foglalkoztató

14.00 BŐRÖNDAPU - A Kompánia Színház Társulat előadása Interaktív gyerekelőadás Ijjas Tamás Bőröndapu című verseskötete nyomán. Rendező: Lukács LászlÓ

16.00 A HÉTRÉT ZENEKAR KONCERTJE

17.00 DUÓ TRIO: BODRI, A FELMOSOLYGÓ ÖLEB Fergeteges, bábos, utcás-gólyalábas, interaktív, akrobatikus színház, kevés szöveggel, sok humorral nemcsak gyerekeknek. Játszó személyek: Telenkó-Oláh Tímea, Kiss Gergely Máté, Herczeg Zoltán

20.00 ZUMBA – Brunda Évával és tanítványaival

 

 

 

PEST MEGYEI  KÖNYVTÁR (Pátriárka utca 7.)

Rendkívüli nyitva tartás 9-22 óráig, a könyvtár légkondicionált helyiségeiben Előcsarnok

09.00 - 22.00 RETRO KÖNYVVÁSÁR

Böngésszen - válogasson, vadásszon „kincsekre”!

09.00-22.00 LÁTOGATÓBAN JÉKELY ZOLTÁNNÁL

Kiállítás a 100 éve született költő emlékére

Gyermekkönyvtár

10.00-14.00 VÁR-JÁTÉKOK A GYERMEKKÖNYVTÁRBAN

A 150 éve született Gárdonyi Géza íróra emlékezünk: ügyességi játékok, vitézi próbatételek | Alkosd meg saját lovagi címeredet! | Szerencsehozó talizmán készítése |Érdekességek Gárdonyi életéről, titkosírásáról, a török korról és az Egri csillagokról

14.00 : KÖZÖS FILMNÉZÉS: Egri csillagok, rendező: Várkonyi Zoltán

Olvasóterem

17.00 LYUKASÓRA – másként

A nemrég megjelent, Jékely100 című verseskötet kapcsán. Vendégeink: dr. Milkovich Eszter, a Holnap Kiadó igazgatója, Péterfy Sarolt, a kötet szerkesztője, Jékely Zoltán unokája, Lackfi János költő és Szabó T. Anna költő

Bejárat

19.30 : ROCK A KÖNYVTÁR KÖRÜL: TOM WHITE ÉS BARÁTAI - ismét!

A rhythm blues szerzeményeket rockabillysen, a rockabilly szerzeményeket pedig bluesosan játszva érhetjük el az igazi és hamisítatlan Tom White-hangzást. Zakatoló ritmus, erő, dinamika és dallamosan izgalmas hangszeres szólók, show-szerű előadásmód, cirkuszi akrobatákat idéző színpadi mozgás! Tom White (Fehér Tamás) alaphangszere a szájharmonika és Motyó (Motyovszki László) bluesos-rockos gitárstílusa egybeolvadt a modern és tradicionális vagy old rockabilly zenével.  Szombaton este nagy buli vár minden kedves látogatót, és a táncnak sem lehet akadálya!

 

P’ART MOZI (Duna-korzó 18.)

11.00 órától MOZIBAZÁR - Rembrandttól a parafa dugóig

Bolhapiac éjjel-nappal a P’Art Ház előtt.  A P’Art Mozi Baráti Körrel közös program.

 

ART6 SZALON  - Virágok és Kívánságok tere (Alkotmány u. 3.)

11:00 órától DESIGN ÉS MŰVÉSZETI VÁSÁR

19:00 MEGLEPETÉS KONCERT a téren ( tánc, zene, jókedv)

Kapcsolat: Bagdi Kata 06/20-2511-487, Somody Bea 06/30 256-2288, somody.beata@invitel.hu

 

PIACTÉR (Bükkös-part )

15:00 - 21:00 MÁLTA - CARITAS JÓTÉKONYSÁGI BOLHAPIAC 2013

A Máltai Szeretetszolgálat által szervezett jótékonysági bolhapiachoz kapcsolódva idén a Fél 8 Csoport egy szabadtéri tárlatot rendez, amelynek keretében fiatal művészek munkáit állítja ki. A rendezvényt különböző izgalmas és rendhagyó programok kísérik majd: helyben alkotás, slam poetry, zene. Nagy szeretettel várnak mindenkit 0-tól 100 éves korig!

A Fél 8 Csoport civil szerveződés, melynek célja a hazai kulturális élet és művészeti paletta színesebbé tétele, új irányokból való megközelítése. Elsősorban olyan programok létrehozásán dolgoznak, melyekkel megjelenési lehetőséget biztosítanak fiatal művészek számára különböző művészeti ágakban (irodalom, film, fotó, színház, tánc, képző- és iparművészet), elősegítve ezzel összművészeti produkciók létrehozását, és a különböző diszciplínákban tevékenykedő szakemberek együttműködését.

 

18:00 ROTARY GUMIKACSA-VERSENY Bükkös-patak hídjánál

A Rotary Club Szentendre az idei évben is megrendezi, immár harmadik alkalommal, a „Rotary Gumikacsa versenyt. A 18 órakor startoló versenyen 1000 db sárga gumikacsa küzd a közönség tapsáért és persze a díjakért! A kacsák számozottak, a győztesre lehet fogadni! A kacsákat a Bükkös-patak hídjáról egyszerre bocsátjuk útjukra. Az első 20 célba érő kacsa a díjazott. A verseny részletes szabályai, a győzteseknek járó FŐNYEREMÉNY és a többi díjak, és egyéb tudnivalók a klub honlapján megtekinthetők: www.facebook.com/rotary.club.szentendre , vagy a szervezőktől a helyszínen megtudhatók. Főnyeremény: egy MONTANA 18 sebességes mtb kerékpár a Balázs Kerékpárbolt Szentendre és a gyártó BikeTex jóvoltából A rendezvény bevételét a Rotary Club Szentendre a „Szentendrei Rotary Tanulmányi Ösztöndíj”- projektjének támogatására fordítja. A kacsákra fogadni, egyben az ösztöndíj támogatásához hozzájárulni, a rendezvény napján a Dumtsa Jenő utca – Bükköspart kereszteződésénél, az Apor hídnál felállított standnál lehet. Gyere el és szurkolj velünk a leggyorsabb kacsáért! Szeretettel vár mindenkit a Rotary Club Szentendre

 

 

TOURINFORM-UDVAR (Desigual-udvar) Dumtsa Jenő u. 22.

 

SPANYOL DÉLUTÁN A DESIGUALNÁL

16.00 órától GASZTRONÓMIAI ÍZELÍTŐK II.

18.00 DESIGUAL DIVATSHOW 2013-14 ŐSZ-TÉL

19.30 PÁRKÁNYI ZOLTÁN FLAMENCO GITÁROS ESTJE

Szervező: Desigual-Szentendre, Dumtsa u.22., www.spanyoldivat.hu, 06-26-950-032

 

LÁZÁR CÁR TÉR

17:00 III. REGIONÁLIS KATONAZENEKARI FESZTIVÁL

Közreműködik:

MH Szentendre Helyőrségi Zenekar

MH Budapest Helyőrségi Zenekar

MH Tata Helyőrségi Zenekar

MH Szolnok Helyőrségi Zenekar

 

DUMTSA KORZÓ– SZÍNPAD ( Dumtsa Jenő utca)

Facebook/DumtsaKorzo ; www.dumtsakorzo.hu

17.00 -20.00 BLUEGRASS - zene felsőfokon!

Hazánkban is egyre nagyobb teret hódít a tisztán akusztikus zenélés, amelynek kiváló művelői adnak koncertet Szentendrén.

POAPRATENSIS: tradicionális és modern bluegrass darabokat játszanak , és más műfajokból is átemelnek dalokat bluegrass-re. A hat tag egyénisége határozza meg a zenéjüket: Bódy Adrienn -bendzsó, dobro, | Dabous Katrin –ének | Deli Bence-gitár | Milan Ikhardt –bendzsó | Szőke Mátyás - mandolin, bendzsó, ének | Tölgyesi Péter - nagybőgő, ének

FLOWERS & WINE zenekar: tagjaik az amerikai folk, country és bluegrass muzsikák hatására ragadtak hangszert annak idején, így természetesen ezen műfajok dalai alkotják jelenlegi repertoárukat is. Bódy Adrienn – dobro | Berta Szilvia - ének | Garamvölgyi Zoltán - gitár | ifj. Vitányi Iván - nagybőgő | Palásthy Zsolt– mandolin

18.00 órától ARANYECSET MŰVÉSZETI EGYESÜLET MASZÍN TÁNCCSOPORTJÁNAK BEMUTATÓJA

Vezető tanár és koreográfus: Erdélyi Andrea | Táncosok: Palaics Eszter és Tájcsek Éva

20.00 – 22.00 TENDERFOOT BLUES UNIT

Tősgyökeres blues a korzó kedvelt , fiatal, autentikus és mégis újító kedvű csapatával (majdnem) akusztikus kvartett formában. Fodor Dávid – dob | Horváth Ádám - elektromos gitár, vokál | Horváth Bálint - akusztikus és elektromos (slide) gitár | Kőhalmi András - szájharmonika, vokál | Megyeri Dániel – ének

22.00 -24.00 KROKODILL DUÓ

Szentendrén a Latinbanzaiii Duó! Zene és életérzés, garantált kikapcsolódás együtt az AnzelmoCrew frontembereivel! A szentendrei közönséget is elvarázsoló, megtáncoltató páros szombat esti fékezhetetlen energiájú koncertjével érkezik, hogy ismét igazi mediterrán hangulatot teremtsen a korzón. McGuacho: vocal, guitar| SubAnselmo: vocal, guitar, accordion

 

KECSKÉS PRÓBATEREM (Dumtsa – Ignatovity u. sarok)

18.00 RÉGI TÖRÖK ZENE EURÓPÁBAN

Koncert Pastinszky János pilismaróti turkológus emlékére.

Közreműködik: Thomas Gundermann (München) – duda

 

ELEVENKERT  (Dunakorzó 11/a., Dunaparti Művelődési Ház udvara)

Facebook: https://www.facebook.com/elevenkert

 

15.00 ION LUCA CARAGIALE: KARNEBÁL

Komédia egy felvonásban

Réz Pál fordítása nyomán írta Parti Nagy Lajos

Rendezte és a társulatra alkalmazta Hajtó Aurél

A Szentendrei Vándor Amatőr Színpad (SZEVASZ) előadása

Játsszák: Bürger Zoltán, Forrás Sándor, Vogel István, Kolba Vilmos, Zsoldos László, Bürger Dóra, Nyírő Szilvia, Józan Ildikó, Bíró Csilla, Bazsó Gábor Külvárosi fodrászéria, ahol nem történik semmi. Vagy mégis? A mézes-mázas főnök urat csak a nők érdeklik, a szereleméhes szépasszonyok ölre mennek egymással érte, a gáláns urak pedig, akiket megcsaltak, detektívikusan idenyomoznak, odakérdeznek. A fogfájós hivatalnok rosszkor van rossz helyen, pedig hat a delej… Kavarodás, ruhacsere, félreértés, vitriöl, ami öl (vagy nem), menekülés és betörés éjnek évadján, korrupt felügyelő, aki mindenek legfőbb ura, és az ő főnöke, a csöppet sem házsártos feleség… Ja, kérem, hol karnebál van, ott karnebál van! És ki hiányzik még? A leleményes segéd, aki mindig mindent megold.

 

18.00 ZSELENSZKY

19.00 TÍMÁR SÁRA ÉS A FORGÓ

20.30 KOBZA VAJK GROUP

22.00 KAMPEC DOLORES

 

Rossz idő esetén a programok a Barlangban kerülnek megrendezésre.

 

 

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hatalmas bejelentéssel indult a Sziget 2024-es programjait és újításait bemutató sajtótájékoztató. Eszerint a ...
Bővebben >>